Много важно: Преди ваканцията трябва да проверите налягането в гумите и да го регулирате в зависимост от натоварването

kakvo-da-proverim-v-kolata-predi-i-sled-pytuvane-vijte-nyakolko-vajni-syveta

Всеки, който отива на почивка с кола, трябва да направи проверка на автомобила преди и след пътуването. Тези съвети ще ви помогнат да приведете колата си във форма.

  • Гуми, масло, охлаждане: Така колата се подготвя за по-дълги пътувания
  • Това, което малко хора знаят: топлината също натоварва батерията
  • Съвет след пътуването: изпразнете автомобила напълно, теглото струва гориво

Важни съвети за подготовка на автомобила

Технологията на автомобила също е подложена на напрежение при дълги пътувания. Особено трябва да проверите предварително гумите, маслото, охлаждащата течност, акумулатора, светлините и спирачките.

Гуми :  Преди да тръгнете на почивка, определено трябва да проверите налягането в гумите и да го съобразите с натоварването. Проверете протектора на гумите и ги огледайте за повреди.

Моторно масло :  Също така е необходимо да проверите нивото на маслото преди да отидете на почивка. Защото: Ако нивото на маслото е твърде ниско, може да възникне повреда на двигателя. 

Охладителна система :  Колите също се нуждаят от охлаждане, когато е горещо. Повечето бензиностанции предлагат различни охлаждащи течности. Ако не сте сигурни от каква кола се нуждаете, ще бъде полезно да погледнете ръководството за автомобила. Внимание: Когато двигателят е горещ, охладителната система е под налягане, така че е по-добре да не отваряте контейнера. Не забравяйте да следвате инструкциите в инструкциите за експлоатация на автомобила за презареждане. 

Светлини :  Бърз тест се разбира от само себе си – внимателно проверете дали всички фарове, мигачи и задни светлини работят.

Акумулатор :  Той е не само чувствителна към студ, но и е подложена на процес на стареене, който я лишава от нейната здравина. Топлината също може да причини проблеми на батерията, както се вижда от големия брой повиквания на ADAC за пътна помощ през лятото. Затова редовно проверявайте батерията в сервиз. 

AdBlue :  Ако карате модерен дизелов автомобил, не забравяйте да вземете достатъчно AdBlue със себе си.

Видимост : Ясният изглед през предното стъкло е от съществено значение. Стари, износени гумички за чистачки, неправилно регулирани дюзи за миене или отиване на зимна ваканция с летен концентрат за миене са рискове за безопасността, които могат да се избегнат.

Интервал на прегледи : Следващите прегледи са посочени в бордовия компютър или в сервизната книжка. Предварителен сервиз би бил препоръчителен, особено преди ваканционни пътувания, където инспекцията може да се дължи по време на пътуването. Колите са подложени на голямо натоварване, особено при по-дълги пътувания.

Също така важно: Трябва също да проверите климатика и спирачките, особено преди дълги пътувания .

Автоматична проверка след пътуването

След дълги ваканционни пътувания колата трябва да се почисти и провери. Това подобрява пътната безопасност – и може да спести много пари.

Разчистете автомобила , защото всеки килограм допълнителен товар струва гориво. Кутиите на покрива и багажниците за велосипеди трябва да бъдат демонтирани и ненужният багаж да бъде премахнат от автомобила. 100 килограма тегло означават до 0,3 литра допълнителен разход на 100 километра. Кутиите на покрива увеличават разхода на гориво с около 20 процента.

След разтоварване на тежък ваканционен багаж трябва да се провери контролът на обхвата на фаровете . Ако е необходимо, това трябва да бъде настроено на нула, така че фаровете да не са твърде ниски и да осветяват лошо пътя. 

Проверете и регулирайте налягането на гумите : След като налягането на въздуха се повиши с натоварването, то трябва да се върне към нормалните условия след ваканцията. Дълбочината на протектора също трябва да се проверява след интензивна употреба.

Почистете прозорците : не само външната страна се замърсява след дълго пътуване. Филмът от мръсотия от вътрешната страна на прозорците също трябва да се отстрани старателно след вашата почивка. Ниското слънце е особено ослепително, когато прозорците са зацапани.

Проверете боята на автомобила за драскотини и камъчета. Най-добре е да го ремонтирате веднага - преди да се появи ръжда.

Проверете течностите : Нивото на маслото, охлаждащата течност, спирачната течност и течността за измиване трябва да се проверят и да се долеят, ако е необходимо. Ако липсва много охлаждаща течност, причината трябва да се установи от специалист.