Кога трябва да смените маслото в двигателя?

Задачи на качествени двигателни масла

Защо е важна смяната на двигателното масло? Моторното масло е жизнената сила на вашия двигател.То изпълнява жизненоважни функции, за да поддържа двигателя „жив“, точно както прави кръвта. За да се отговори на спецификациите на производителите на автомобили, ключът е балансираният химически състав. Ето защо са необходими много време и знания, за да се създаде добро двигателно масло с неговите многостранни свойства. Въпреки това, има пет задачи, които всяко моторно масло трябва да изпълни и които се влошават с напредване на възрастта:

Моторни масла

  • Моторното масло образува защитен филм, който не позволява на металните повърхности да се трият една в друга. Коляновият вал, лагерите на биелния прът, буталата и буталните щифтове, разпределителният вал, кобилното рамо или хидравличният лост и, ако има, веригата за синхронизация са безопасно защитени от смазочния филм.

Моторното масло предпазва от корозия

  • Освен това този смазващ филм предпазва от корозия. Въздушният ефект се избягва и двигателят е защитен от частично агресивни продукти на горенето.

Моторното масло подпомага охлаждането

  • Моторното масло провежда топлината от триене навън, така че първичната охладителна система може да разсейва топлината оптимално. Частите на двигателя като коляновия вал, лагерите на главния и биелния прът, буталата и други компоненти се охлаждат с двигателно масло.

Моторно масло почиства: детергенти и дисперсанти

  • Детергентите в моторното масло разтварят замърсяванията. Това почиства всички маслени канали, така че маслото бързо да достигне до всички смазочни части в двигателя. Метални остатъци, неизгорял въглерод и разтворени примеси в двигателното масло се държат в суспензия от диспергатора, след което се транспортират до масления филтър.

Моторното масло действа като уплътнение в цилиндъра

  • Моторното масло работи като уплътнение между горивната камера и картера, особено между буталния пръстен и стената на цилиндъра. Тъй като повърхността на стената на цилиндъра не е напълно гладка, маслото запълва празнините и създава защитен слой, който предпазва от износване при студен старт.

Кога е необходима смяна на маслото?

Работните условия може да изискват годишен интервал за смяна на маслото

Много от посочените по-горе свойства губят ефекта си с течение на времето или поради много изминати километри. Следователно ранната смяна на моторното масло е от жизненоважно значение за дългосрочната работа на двигателя с ниско износване. Тези интервали за смяна на маслото се определят от производителите в км или периоди от време. Във всеки случай трябва да се вземат предвид работните условия, при които двигателят се задвижва предимно. Например при градски трафик или пътувания на кратки разстояния маслото може да остарява по-бързо и тогава е необходима годишна смяна на маслото.

От какво масло се нуждае моят двигател?

MOBIL 1 ESP FORMULA 5W-30

Mobil 1™ ESP Formula 5W-30 е синтетично двигателно масло с усъвършенствани характеристики, предназначено да помогне за осигуряване на изключителна почистваща сила, защита от износване и цялостна производителност. Отговаря на изискванията за стандарт EURO IV. Mobil 1 ESP Formula 5W-30 е проектирано експертно, за да помогне за удължаване на живота и поддържане на ефективността на емисионните системи в дизелови и бензинови автомобили. Mobil 1 ESP Formula 5W30 отговаря или надвишава изискванията на много водещи стандарти в индустрията и производителите на автомобили, необходими за по-новите модерни дизелови и бензинови двигатели за леки автомобили. Уникалната формула на основните му присадки предпазва филтъра за отработени газове на Вашата кола. Осигурява изключително действие и защита успоредно с по-високата икономия на гориво.

MOBIL SUPER 3000 X1 5W-40

Mobil Super™ 3000 X1 5W-40 е изцяло синтетично моторно масло, което осигурява дълъг живот на двигателя за много видове и възрасти превозни средства с подобрена защита в широк температурен диапазон. Продуктите на Mobil Super 3000 са доказани в индустрията, така че можете да се доверите, че ще получите желаната производителност от вашия автомобил.

MOBIL SUPER 2000 X1 10W-40

Моторните масла Mobil Super™ 2000 са първокласни двигателни масла и са проектирани да осигурят отлично ниво на защита.

Mobil Super 2000 x1 10W-40 е формулирано за градски условия на шофиране на бензинови и дизелови превозни средства, включително леки автомобили, леки търговски превозни средства и микробуси в широк диапазон от температури. Добрата защита от износване и чистотата на двигателя спомагат за удължаването на живота на двигателя.

ENEOS HYPER 5W-30

ENEOS HYPER 5W-30 e ултрамодерно, напълно синтетично, високопроизводително универсално моторно масло за бензинови и дизелови двигатели в широка гама от автомобили и леки търговски превозни средства, оборудвани със или без каталитичен конвертор, филтри за сажди, системи с турбокомпресор и директно впръскване. Проектиран с високоефективен пакет от добавки, комбиниран с напълно синтетични базови масла с напреднала технология, той гарантира бързо и стабилно смазване и висока термична стабилност при тежки условия в широк температурен диапазон. Това масло Mid-SAPS покрива изискванията на големите европейски, американски и японски производители и гарантира удължен интервал на смяна, по-чисто изгаряне, подобрена икономия на гориво, нисък разход на масло и ниски нива на емисии. Благодарение на напълно синтетичната технология, той превъзхожда минералните смазочни материали при по-трудни условия и гарантира изключителна защита при всякакви климатични и пътни условия. Подходящ за автомобили от Volkswagen Group с нормални интервали на смяна и за BMW, Mercedes-Benz, GM, японски и корейски автомобили с удължени интервали на смяна.

ENEOS HYPER 5W-40

 ENEOS HYPER 5W-40 Модерно, напълно синтетично, високопроизводително моторно масло за най-широката гама бензинови и дизелови двигатели в автомобили и търговски превозни средства, оборудвани със или без каталитичен конвертор, DPF, филтри за сажди, турбокомпресор и системи за директно впръскване. Използвайки пакет с високоефективни добавки в комбинация с напълно синтетични базови масла, той гарантира бързо и стабилно смазване и висока термична стабилност при тежки условия в широк температурен диапазон. Това масло Mid-SAPS покрива изискванията на големите европейски производители на двигатели и гарантира удължен интервал на смяна, по-чисто изгаряне, подобрена икономия на гориво, нисък разход на масло и ниски нива на емисии. Благодарение на изцяло синтетичната технология, той превъзхожда минералните смазочни материали при по-трудни условия и гарантира изключителна защита при всякакви климатични и пътни условия.

ENEOS PRO 10W-40

ЕNЕОЅ РRO 10W40 e синтетично моторно масло, препоръчително за широка гама от бензинови и дизелови двигатели. Поради високия индекс на вискозитет и синтетичните основни съставки, той осигурява отличен студен старт с изключителен смазващ филм при високи температури. Благодарение на избрания пакет добавки се грижи за безпроблемното функциониране на двигателя. Освен това, заедно с отличните почистващи и диспергиращи свойства, това масло гарантира чист и надежден двигател.

Спазвайте инструкциите за експлоатация и сервизното ръководство

Във всеки случай трябва да се вземат предвид спецификациите на производителя. Те могат да бъдат намерени в ръководството за експлоатация или в сервизната книжка на автомобила. Критериите, които трябва да се вземат предвид, като качество и спецификации, са обяснени подробно там.

Aĸo не знаете, кое e правилното мacлo и ĸoлĸo литpa cъбиpa Baшият aвтoмoбил, мoже да проверите в страницата ни с ПРОДУКТОВИ КАТАЛОЗИ !

При нас ще откриете всички видове масла с марките: CASTROL, MOBIL, ENEOS, SHELL, BARDAHL, MOTUL, SELENIA, FUCHS, ENI, ELF, GM, BMW, MERCEDES, NORTH SEA, PRISTA, RAVENOL, REPSOL, TEXACO, TOTAL, VAG


Пълната гама от моторни масла, масла за скорости, хидравлични масла, можете да разгледате в каталога ни с МАСЛА. В секцията лесно ще се ориентирате, като може да селектирате по превозно средство, по предназначение, а след това можете допълнително да филтрирате по спецификация на маслото, по визкозитет на маслото, разфасовка на маслото и други филтри.