Автомобилният клуб ADAC и тази година направи своите тестове и класации на зимни и летни гуми за сезон 2015/2016.Това ни помага да изберем най-подходящите марки и модели гуми за своя автомобил.



По традиция тестовете се извършват на специално приготвен полигон,като изпитанието е върху четири вида настилки- мокър и сух асфалт,сняг и лед.Други важни критерии са – шум,комфорт и износоустойчивост на различните зимни гуми.



Логично като най-ненадеждни немците класират гумите произведени в Китай.Освен тях в топ 10 не влизат гуми като : Firestone Winterhawk 3,Barum Polaris 3,Matador MP54 SibirSnow.
Класацията е за размер на гумите -165/70R14,но е показателна и за останалите.

1.Goodyear UltraGrip 9

На първо място според мнението на експертите от ADAC,това е най-балансираната гума,отлична по всички показатели и предлагаща най-добър комфорт.

2.Michelin Alpin 4

На второ място се нарежда Michelin също с отлични показатели.

3.Dunlop Winter Response 2

Още един представител на конгломерата Goodyear се нарежда на челни позиции също с оценка „Отличен“

4.Fulda Kristall Montero

Гумите се представят много добре на сухо и на сняг,малко не им стига да се наредят при отличниците.

5.Bridgestone Blizzak LM001

Освен доброто представяне на сухо и сняг,новия модел на Bridgestone се отличава и с добър разход на горене.

6.Continental ContiWinterContact TS850.

Несъмнено Continental бяха сред досегашните лидери.На тези тестове гумата отстъпва на тези пред нея единствено по поведение на лед.

7.Falken Eurowinter HS449

Гумите на японския производител Falken се представят отлично на лед и на сух асфалт,имат не лоша износоустойчивост и нисък разход на гориво.

8.Uniroyal MS Plus 77

Uniroyal заема тази позиция благодарение на резултатите си от тестовете при мокър асфалт – оценката е една от най-високите,при лед също е с много добри показатели.

9.Pirelli SnowControl Serie 3

Италианската Pirelli се класира на незадоволителната 9та позиция със средни резултати при всички тестове.Най-добре се представя на сухо и мокро.

10.Semperit Master Grip-2

Последната десета позиция в престижната класация на ADAC се заема от Semperit.Гумата има задоволителни показатели на студен сух асфалт и на сняг.Икономична е и не се износва бързо.