ЮБИЛЕЕН ТЕСТ НА ADAC ЛЕТНИ ГУМИ СЕЗОН 2023: САМО 10 ОТ 50 ГУМИ СА ДОБРИ!

Това е 50-ата годишнина от теста на гумите на ADAC и за да отпразнува германското автомобилно тяло тества петдесет летни гуми с популярния размер 205/55 R16 и включва тест за износване за всяка гума!

Има много за разопаковане в този тест, така че ще се потопим направо! Бележки към заглавието, в този тест има две гуми Michelin, Michelin Primacy 4+ и енергоспестяващата Michelin e.Primacy, Continental на теста не е новият PremiumContact 7, това е предишният модел, Continental PremiumContact 6 и Continental също вземете новия Continental UltraContact в теста, който е предназначен да бъде гума с по-ниско съпротивление при търкаляне и по-голям пробег за тези, които шофират на дълги разстояния!

1973 година Първият тест на гуми ADAC

Всичко започна тук през 1973 г.: Тестерите на ADAC на полигона на Pirelli във Вицола Тичино (Италия) © Архив на ADAC

Всичко започна тук през 1973 г.: Тестерите на ADAC на полигона на Pirelli във Вицола Тичино (Италия) © Архив на ADAC
Германия беше в състояние на вълнение през 1973 г.: пироните на гумите с шипове, които бяха обичайни дотогава, най-накрая трябваше да бъдат извадени поради очевидните щети по пътната настилка. Но как можете да изкарате зимата без шипове? Трябва ли да купите една от новите удобни за пътя специални гуми за лед и сняг? Или една добра гума с колан би свършила работа през цялата година? „Мащабен тест“ на ADAC с 25 гуми с колани трябваше да даде отговора – на сняг в швейцарския Енгадин, на ледена пързалка в Женева и на тестовата писта на Pirelli в лятна Италия. Първият тест на гуми ADAC.

50 години по-късно ADAC и неговите европейски партньори все още тестват гуми – и за да отпразнуват годишнината дори 50 летни гуми. Специалната характеристика: Този път са включени почти всички гуми във всички ценови диапазони, които могат да бъдат закупени или поръчани в Германия. Евтиният дом от Далечния изток толкова добър ли е, колкото скъпият марков продукт от Франция? И не е ли безопасно да спестите много пари, като поставите чехли с отстъпка вместо първокласния продукт от Хановер?

Нов критерий за изпитване: балансът на околната среда

Разходът на гориво се определя при движение с постоянна скорост по овалната писта © ADAC/Marc Wittkowski

Тестът за гуми ADAC дава отговора. И точно както технологията на гумите и превозните средства се промени през последните 50 години, тестът също се разви. ADAC остава верен на принципа на оценка за баланс в крайната оценка и прозрачно представяне на отделните имоти, но пренарежда и допълва критериите за оценка. Крайната оценка вече се формира от двете индивидуални оценки на основните критерии безопасност при шофиране и екологичен баланс .

С тежест от 70 процента, най-важният елемент остава безопасността при шофиране на сухи и мокри пътища с обичайните критерии за изпитване. Износването, разходът на гориво и шумът се преместват в новия основен критерий за екологичен баланс (30 процента), допълнен от теглото на гумите и абразията, както и от устойчиви аспекти като сертифициране на производството или производствени остатъци.

Тест за износване на летни гуми

Предимството да имате цените на гумите и приблизителния пробег е, че можете да получите представа за стойността на гумите в евро на 1000 км, за да видите колко получавате за парите си.

Тъй като Doublecoin беше един от най-добре носените И един от най-евтините, той предлагаше изключителна стойност, но все пак не бихме препоръчали да го поставите, освен ако наистина не обичате да се плъзгате. От добрите гуми на теста отново бяха Goodyear и Michelin, предлагащи страхотна цена на миля, но Kumho Ecsta HS52 също беше там в микса.

Тест на летни гуми при мокра настилка

Често износването идва за сметка на сцеплението с мокра настилка, но отново Goodyear и Michelin (поне с Primacy 4+) доказват, че нарушават тази тенденция. ADAC публикува само своите данни за спиране на мокро, от които използват две настилки, асфалт и бетон. Това е мястото, където Michelin, Goodyear и Continental изпъват краката си, но това също беше добър резултат за сцепление за Cooper, Hankook и ESA Tecar и на двете повърхности.

Правият аквапланинг беше воден от Uniroyal, като Doublecoin и Michelin e.Primacy изпитваха затруднения. Можете да прочетете резултата от извития аквапланинг в таблицата с резултатите по-долу.

Тест на летни гуми при суха настилка

Continental отново поведе в спирането на сухо, изпреварвайки с малко Hankook и Michelin e.Primacy.

Тест на летни гуми за стабилност при заобикаляща среда

Тъй като въздействието върху околната среда на цялата промишленост става все по-важно, големите тестове на гуми сега измерват „абразията“, което е колко каучук, измерен като тегло, губи гумата. Докато гумата с голям пробег трябва да води в тази категория, това не винаги е пряка зависимост, тъй като гумите имат различно количество материал в тях.

Най-добрата в теста беше e.Primacy и като игнорира бюджета Michelin също се справи много добре с Primacy 4+, но новата гума за голям пробег на Continentals, UltraContact, също се представи изключително добре.

Разходът на гориво беше измерен в реален тест, а не в тест за съпротивление при търкаляне на машина и, добре, имаше разочароващо малък диапазон от резултати. Общият разход беше от 5,5 литра на 100 км до 5,9 литра на 100 км.

Като се има предвид относително малкото предимство в реалния свят, което гума като e.Primacy има в този тест пред гума като Bridgestone Turanza T005, но големият недостатък, който има при сцепление с мокра настилка, ме кара да се чудя дали гумите с ултра ниско съпротивление при търкаляне наистина са правилен избор за всеки.

Най-накрая външният шум беше измерен, но за да избегнете още една дълга диаграма, можете да намерите данните по-долу. e.Primacy беше впечатляващо тих, а Petlas впечатляващо силен!

Резултати от тест на летни гуми ADAC 2023

Можете да намерите пълните резултати по-долу, с някои от бележките на тестерите за ключовите гуми. Ако искате да видите пълния тест, горещо ви препоръчваме да научите немски и да отидете на уебсайта на ADAC тук.

Вижте резултатите като една таблица и коригирайте теглото на резултата

1. Goodyear EfficientGrip Performance 2

Goodyear EfficientGrip Performance 2 е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Goodyear EfficientGrip Performance.

  • Много балансиран, добър на сухи и мокри пътища, добри екологични резултати, много голям пробег (най-висок клас), ефективен.
  • Безопасност при шофиране: Goodyear Efficient Grip Performance 2 осигурява обща добра оценка за безопасност при шофиране. Той предлага на водача прилична обратна връзка от волана на сухи пътища, показва се като безопасен на границата и може да се похвали със спирачен път над средния на сухи пътища. На мокри пътища Goodyear Efficient Grip Performance 2 блести при измерване на спирачния път и управление на мокра настилка с добро сцепление и безопасно шофиране. Само когато става въпрос за поведение при аквапланинг, то не надхвърля задоволителна оценка.
  • Екологичен баланс: В екологичния баланс Goodyear Efficient Grip Performance 2 отбелязва с над среден пробег в теста за износване и ниска абразия. Ефективността също е впечатляваща благодарение на ниското тегло на гумата и ниския разход на гориво. Що се отнася до шума, Goodyear се представя задоволително.

2. Continental Premium Contact 6

Новият PremiumContact 6 заменя както PremiumContact 5, така и SportContact 5, обединявайки комфорта и ефективността на гамата PremiumContact с високата производителност, прецизност на управление и сцепление на SportContact.

Тази гума замени Continental Premium Contact 5 и тази гума беше заменена от Continental PremiumContact 7.

  • Много балансиран, висока безопасност при шофиране (най-висока оценка), добър на сухи и мокри пътища (най-висока оценка), голям пробег.
  • Слабости в ефективността.
  • Безопасност при шофиране: Continental PremiumContact 6 е впечатляващ навсякъде и си осигури най-високата оценка в теста за безопасност при шофиране. Той предлага на водача добра обратна връзка от волана на сухи пътища, показва се като безопасен на границата и претендира за най-късия спирачен път в теста. Това означава, че представянето му на сухи пътища е ясно оценено като добро. Но Continental също блести с представянето си на мокри пътища и също така си осигури най-високата оценка в теста тук. Осигурява най-късия спирачен път в теста и е абсолютно безопасен и лесен за управление при управление на мокра настилка. Само когато става въпрос за аквапланинг, той не надхвърля задоволителна оценка.
  • Екологичен баланс: По отношение на екологичния баланс, PremiumContact 6 току-що пропусна добър рейтинг. При теста за износване той осигурява добър прогнозиран пробег и абразията му също е ниска, по отношение на ефективността той просто пропуска добра оценка поради теглото на гумата. Що се отнася до шума, той също се представя задоволително.

3. Michelin Primacy 4+

Michelin Primacy 4+ актуализира изключително успешния Primacy 4 с по-добра спирачна ефективност при износване. Новата технология Michelin EverGrip съчетава два слоя гума, за да компенсира загубата на дълбочина на протектора при износване.

Тази гума замени Michelin Primacy 4.

  • Много балансиран, добър на сухи и мокри пътища, добър екологичен рекорд, много голям пробег (най-висок клас.)
  • Безопасност при шофиране: Michelin Primacy 4+ осигурява обща добра оценка за безопасност при шофиране. Michelin вече предлага на водача само задоволителна обратна връзка от волана на сух път, но все още се показва като безопасен в граничната зона. Неговият спирачен път е класифициран като добър в сравнение с тестовото поле. На мокри пътища Michelin получава добри оценки по отношение на измервания на спирачния път, поведение при аквапланинг и управление. Това го прави много балансиран на мокри пътища. Предлага добро сцепление и безопасни характеристики на шофиране.
  • Екологичен баланс: В екологичния баланс Primacy 4+ осигурява втората най-добра оценка в теста (най-добър: Michelin e.Primacy). Неговият прогнозиран пробег се класифицира като много добър и износването му също е ниско.

4. Bridgestone Turanza T005

Разработен и произведен в Европа, Bridgestone Turanza T005 осигурява изключителни характеристики на мокра настилка и икономия на гориво, съчетани с голям пробег, за да даде на водачите пълен контрол в предизвикателни ежедневни ситуации, особено в дъждовни дни.

Bridgestone Turanza T005 ще се предлага в широка гама на европейския пазар на резервни гуми от януари 2018 г. и ще замени настоящия T001 EVO. Гамата от размери Turanza T005 ще осигури почти пълно покритие на търсенето на туристически гуми до 2019 г., с повече от 140 размера за 14" до 21" джанти. В същото време Bridgestone ще опрости гамата си от туристически гуми, като Turanza T005 и DriveGuard покриват пълния туристически сегмент.

Тази гума замени Bridgestone Turanza T001 Evo и тази гума е заменена от Bridgestone Turanza 6.

  • Балансиран, добър на сухи и мокри пътища, добър екологичен баланс, висока ефективност (най-висока оценка.)
  • Безопасност при шофиране: Bridgestone Turanza T005 осигурява обща добра оценка за безопасност при шофиране. Bridgestone Turanza T005 предлага на водача прилична обратна връзка от волана на сухи пътища, показва се като безопасен на границата и може да се похвали с къс спирачен път на сухи пътища. На мокри пътища Bridgestone се отличава с измервания на спирачния път, надлъжен аквапланинг и управление на мокра настилка с добро сцепление и безопасно шофиране. Само при напречен аквапланинг не се достига над задоволителна оценка.
  • Екологичен баланс: Bridgestone Turanza T005 постига добър резултат в екологичния баланс. Той блести по отношение на ефективност благодарение на ниското си тегло и разход на гориво, но прогнозираният му пробег е оценен като просто добър.

5. Nokian WetProof

Nokian WetProof е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени линията Nokian.

  • Балансиран, добър на сухи и мокри пътища, ефективен.
  • Слабост в екологичния баланс, слабости в пробега и абразията, леки слабости в устойчивостта.
  • Безопасност при шофиране: Nokian Wetproof впечатлява със своите характеристики на шофиране и по този начин осигурява добра оценка за безопасност при шофиране. Той предлага на водача добра обратна връзка с волана на сухи пътища, абсолютно безопасен е на границата и също така впечатлява с къс спирачен път на сухи пътища. Като цяло представянето му на сухи пътища е ясно оценено като добро. Но Nokian предлага добри характеристики и на мокри пътища. Той има добри оценки за измерване на спирачния път, надлъжен аквапланинг и управление. Само при страничен аквапланинг не стига отвъд задоволителна оценка.
  • Екологичен баланс: По отношение на екологичния баланс, Wetproof не получава повече от задоволителна оценка. Както прогнозираният пробег, така и износването му са класифицирани като единствено задоволителни по отношение на тестовото поле. Благодарение на ниското тегло на гумите и ниския разход на гориво обаче, той постига добра оценка за ефективност.

6. Falken ZIEX ZE310 EcoRun

Новата гума ZE310 е наследник на ZIEX ZE914 ECORUN, носител на множество награди от организации за тестване. Предлага изключително сцепление и сцепление както на мокри, така и на сухи пътища, съчетано с ниско износване.

Тази гума замени Falken ZIEX ZE914 EcoRun.

  • Балансиран, добър на мокри и сухи пътища (горна оценка.)
  • Леки слабости в екологичния баланс, слабости в ефективността, слабости в устойчивостта.
  • Безопасност при шофиране: Falken ZIEX ZE310 ECORUN поставя летвата високо на сухи пътища и също така осигурява добра оценка на мокри пътища, което води до добра оценка на безопасността на шофиране. Falken си осигури най-високата оценка в теста на сухи пътища. Той предлага на водача отлична обратна връзка с волана, абсолютно безопасен е на границата и също така впечатлява с къс спирачен път. Falken ZIEX ZE310 ECORUN също получава добра оценка на мокри пътища. Той получава добри оценки за измервания на спирачния път, страничен аквапланинг и управление на мокра настилка. Тестовият автомобил може да се управлява безопасно и лесно да се контролира по време на трасето. Само при страничен аквапланинг не стига отвъд задоволителна оценка.
  • Екологичен баланс: Когато става въпрос за екологичен баланс, ZIEX ZE310 не получава повече от задоволителен резултат. Той наистина получава добри оценки за прогнозирания пробег и износване, но тъй като е доста тежък в сравнение, не получава повече от задоволителна оценка за ефективност. По отношение на устойчивостта гумата, произведена в Турция, не надхвърля адекватната оценка.

7. Continental UltraContact

Continental UltraContact е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

  • Балансиран, добър на сухи пътища, добри екологични резултати, много голям пробег.
  • Лека слабост на мокри пътища.
  • Безопасност при шофиране: Continental UltraContact е оценен като просто задоволителен, що се отнася до безопасността при шофиране. UltraContact предлага на водача задоволителна обратна връзка от волана на сух път, но все още е безопасен на границата. Благодарение на краткия си спирачен път, той все още може да осигури добра обща оценка на сухи пътища. На мокри пътища обаче UltraContact не получава повече от задоволителна оценка. Въпреки че постига точки при измерванията на спирачния път, а също и в управлението с добро сцепление и безопасни характеристики на шофиране, той пропада, когато става въпрос за аквапланинг. В случай на надлъжен аквапланинг той не получава повече от задоволителен резултат, а в случай на напречен аквапланинг дори повече от адекватен резултат.
  • Екологичен баланс: В екологичния баланс UltraContact осигурява един от най-добрите резултати в теста. Неговият прогнозиран пробег е класифициран като много добър и му липсва само много добра оценка за износване. Гумата се отличава и с ниското си тегло и ниския си разход на гориво.

8. Kumho Ecsta HS52

Kumho Ecsta HS52 е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Kumho Ecsta HS51.

  • Балансиран, добър на сухи и мокри пътища.
  • Леки слабости в екологичния баланс, слабости в ефективността, слабости в устойчивостта.
  • Безопасност при шофиране: Kumho Ecsta HS52 осигурява обща добра оценка за безопасност при шофиране. HS52 предлага на водача само задоволителна обратна връзка от волана на сухи пътища, но все още е безопасен на границата. Неговият спирачен път е класифициран като добър в сравнение с тестовото поле. На мокри пътища Kumho Ecsta HS52 постига резултати при измерванията на спирачния път, надлъжен аквапланинг и управление на мокра настилка с добро сцепление и безопасно шофиране. Въпреки това поведението му при напречен аквапланинг е оценено само като задоволително. Като цяло, Kumho си осигури добра оценка за представяне на мокра настилка.
  • Екологичен баланс: Когато става въпрос за екологичен баланс, Kumho не получава повече от задоволителен резултат. Въпреки че има резултати по отношение на прогнозирания пробег и износване, но предлага само задоволителна ефективност поради по-голямото тегло на гумата. По отношение на устойчивостта гумата, произведена в Китай, е оценена като достатъчна.

9. Hankook Ventus Prime 4

Hankook Ventus Prime 4 е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Hankook Ventus Prime 3 K125.

  • Балансиран, добър на сухи и мокри пътища.
  • Лека слабост при аквапланинг, леки слабости в екологичния баланс, слабости в ефективността.
  • Безопасност при шофиране: Hankook Ventus Prime4 получи добра обща оценка за безопасност при шофиране. Ventus Prime 4 предлага на водача задоволителна обратна връзка от волана на сухи пътища, но все още е безопасен на границата. Неговият спирачен път е класифициран като добър в сравнение с тестовото поле. На мокри пътища Hankook Ventus Prime 4 постига резултати при измерване на спирачния път и при управление на мокра настилка с добро сцепление и безопасно шофиране. Въпреки това поведението му при аквапланинг е оценено само като задоволително. Като цяло, Hankook си осигури добра оценка за представяне на мокро.
  • Екологичен баланс: В екологичния баланс Ventus Prime4 получава добра оценка за предвидения пробег и за износването му. По отношение на ефективността, от друга страна, той губи поради относително голямото си тегло. Като цяло, това не надхвърля задоволителния резултат по отношение на екологичния баланс.

10. Nexen N Fera Primus

Nexen N Fera Primus е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

  • Балансиран, добър на сухи и мокри пътища.
  • Слабост в екологичния баланс, слабости в пробега, леки слабости в устойчивостта.
  • Безопасност при шофиране: Nexen N'Fera Primus осигурява обща добра оценка за безопасност при шофиране. Nexen предлага на водача добра обратна връзка от волана на сухи пътища и все още е безопасен дори на границата. В допълнение спирачният му път е оценен като добър в сравнение с тестовото поле. На мокри пътища N'Fera Primus получава добри оценки както за измерванията на спирачния път, така и за поведението при аквапланинг. По отношение на управлението, Nexen просто пропусна добър рейтинг. Като цяло това все още е достатъчно за добра оценка на представянето на мокро.
  • Екологичен баланс: По отношение на екологичния баланс, Nexen не получава повече от задоволителен резултат. Както прогнозираният пробег, така и износването му са класифицирани като задоволителни.

11. Kenda Kenetica Pro KR210

Kenda Kenetica Pro KR210 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

  • Добър на сухи и мокри пътища.
  • Не съвсем балансиран, слабости в екологичния баланс, относително малък пробег (девалвация), значителна слабост в устойчивостта.
  • Безопасност при шофиране: Kenda Kenetica Pro KR210 осигурява обща добра оценка за безопасност при шофиране. Kenda предлага на водача добра обратна връзка от волана на сухи пътища и също така е безопасна на границата. В допълнение спирачният му път е оценен като добър в сравнение с тестовото поле. На мокри пътища Kenetica Pro KR210 пропусна добра оценка при измерванията на спирачния път, но успя да осигури добри оценки за поведение и управление при аквапланинг. Като цяло е достатъчно за все още добра оценка на представянето на мокро.
  • Екологичен баланс: Когато става въпрос за екологичен баланс, Kenda не надхвърля задоволителния резултат. Както прогнозираният пробег, така и износването му са класифицирани като задоволителни. По отношение на устойчивостта гумата, произведена в Тайван, е оценена като достатъчна.

12. Kleber Dynaxer HP4

Kleber Dynaxer HP4 е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Kleber Dynaxer HP 3.

  • Добър за екологичния баланс, добър за пробега, абразията и ефективността.
  • Не съвсем балансиран, слабост на мокри пътища.
  • Безопасност при шофиране: Безопасността при шофиране на Kleber Dynaxer HP4 не надхвърля задоволителна оценка. Той предлага на водача само средна обратна връзка от волана на сухи пътища и може да се окаже малко по-стабилен при динамични маневри за избягване. Спирачният му път все още е класифициран като добър, но като цяло той просто пропуска добра оценка на сухи пътища. На мокри пътища Kleber Dynaxer HP4 също не получава повече от задоволителна оценка. Въпреки че отбеляза добри резултати в тестовете за аквапланинг, той се представи задоволително само при измерванията на спирачния път и управлението. Липсва му малко сцепление и прецизност за по-добра оценка.
  • Екологичен баланс: В екологичния баланс Dynaxer HP4 осигурява добър резултат в теста. Както прогнозираният пробег, така и износването му са оценени като добри. Гумата също отбелязва резултат с ниския си разход на гориво, но просто пропуска добра оценка по отношение на теглото.

13. Fulda EcoControl HP2

Fulda EcoControl HP2 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

  • Добър за околната среда, добър за пробег, абразия и ефективност.
  • Не съвсем балансиран, слабост на мокри пътища.
  • Безопасност при шофиране: Fulda EcoControl HP2 може да получи добра оценка на сухи пътища, но не получава повече от задоволителна оценка на мокри и по този начин като цяло безопасност на шофиране. Като цяло, Fulda все още постига добра оценка на сухи пътища. Въпреки че предлага на водача само задоволителна обратна връзка от волана, той все още е безопасен на границата. Неговият спирачен път също е класифициран като ясно добър в сравнение с тестовото поле. EcoControl HP2 пропуска добра оценка на мокри пътища. Въпреки че може да покаже добри резултати при поведение при аквапланинг, той не получава повече от задоволителна оценка при спиране и управление на мокра настилка. Той предлага средно ниво на сцепление и може да комбинира задоволително само надлъжни и странични сили.
  • Екологичен баланс: В екологичния баланс EcoControl HP2 осигурява добър резултат в теста. Както прогнозираният пробег, така и износването му са оценени като добри. В допълнение, той може да постигне добър резултат с ниския си разход на гориво и ниското тегло по отношение на ефективността.

14. Toyo Proxes Comfort

Toyo Proxes Comfort е разработен, за да осигури първокласни нива на стабилност и комфорт за спокойно и приятно ежедневно шофиране. Новата смес на протектора и вътрешната структура на Proxes Comfort осигуряват на гумата подобрена стабилност при скорост, заедно с уверено управление и отлично спиране.

Тази гума замени Toyo Proxes CF2.

  • Все още добър на сухи пътища, добър екологичен баланс.
  • Не съвсем балансиран, лека слабост на мокри пътища (девалвация), значителна слабост в устойчивостта
  • Безопасност при шофиране: Гумите Toyo Tires Proxes Comfort току-що пропуснаха добър резултат, що се отнася до безопасността при шофиране. Гумите Toyo Tires Proxes Comfort предлагат на водача само средна обратна връзка от волана на сухи пътища, но все пак се показват като безопасни в граничната зона. Благодарение на краткия си спирачен път гумите Toyo Tires Proxes Comfort почти получиха добра оценка за представяне на сухо. Гумите Toyo Tires Proxes Comfort на косъм изпуснаха добра оценка на мокри пътища. Работата му е оценена като задоволителна както за спирачния път, така и за измерванията на аквапланинг. При управление на мокро той все още получава добри оценки, но като цяло това не е достатъчно, за да постигне добър резултат на мокро.
  • Екологичен баланс: В екологичния баланс Proxes Comfort осигури добър резултат в теста. Както прогнозираният пробег, така и износването му са оценени като добри. В допълнение, той може да постигне добър резултат с ниския си разход на гориво и ниското тегло по отношение на ефективността. По отношение на устойчивостта гумата, произведена в Япония, не надхвърля достатъчен резултат.

15. Debica Presto HP 2

Debica Presto HP 2 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

  

  • Добър екологичен рекорд, добър за пробег, абразия и ефективност.
  • Не съвсем балансиран, слабост на мокри пътища.
  • Безопасност при шофиране: Debica Presto HP 2 не получава повече от задоволителна оценка нито при сухи, нито при мокри условия и следователно като цяло по отношение на безопасността при шофиране. Debica предлага на водача само задоволителна обратна връзка от волана на сухи пътища, така че е трудно веднага да се зададе ъгълът на завиване, необходим за завоя. Но работата му на границата е класифицирана само като задоволителна. В крайна сметка той може да получи добра оценка за спирачния път. На мокри пътища Debica Presto HP 2 също не получава повече от задоволителна оценка. Въпреки че гумата получи добри оценки за поведението си при аквапланинг, нейните свойства при спирачни тестове и управление бяха оценени само като задоволителни. Той предлага средно ниво на сцепление и може да комбинира задоволително само надлъжни и странични сили.
  • Екологичен баланс: В екологичния баланс Presto HP 2 осигурява добър резултат в теста. Както прогнозираният пробег, така и износването му са оценени като добри. Освен това може да постигне добър резултат с разхода на гориво и ниското тегло по отношение на ефективността.

16.Dunlop Sport BluResponse

Dunlop Sport BluResponse е ултрависокопроизводителна лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Dunlop SP Sport Fast Response.

17. Pirelli Cinturato P7 C2

Pirelli Cinturato P7 C2 е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Pirelli Cinturato P7 Blue.

  • Добър на сухи пътища, все още добър за пробег и ефективност.
  • Не е съвсем балансиран, слабости на мокри пътища, слабости в екологичния баланс, лека слабост при абразия (девалвация.)
  • Безопасност при шофиране: Pirelli Cinturato P7 C2 е оценен като просто задоволителен по отношение на безопасността при шофиране поради свойствата си на мокра настилка. Pirelli Cinturato P7 C2 предлага на водача добра обратна връзка от волана на сухи пътища, може да се управлява прецизно и е безопасен дори на предела. В допълнение, той може да постигне резултат с късия си спирачен път и по този начин си осигурява добра оценка за представяне на суха повърхност. На мокри пътища обаче Pirelli Cinturato P7 C2 не надхвърля задоволителна оценка. Въпреки че отбеляза добри резултати в тестовете за аквапланинг и си осигури добри оценки, той беше задоволителен само при измерванията на спирачния път и управлението. Той предлага средно ниво на сцепление и може да комбинира задоволително само надлъжни и странични сили.
  • Екологичен баланс: Cinturato P7 C2 също пропусна добър резултат по отношение на екологичния баланс. Прогнозираният му пробег все още се оценява като добър, но той не получава повече от задоволителен резултат, когато става въпрос за абразия. Това, че разходът на гориво и теглото му са оценени като добри, не помага.

18. Sava Intensa HP2

Sava Intensa HP2 е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Sava intensa hp.

19.Semperit Speed Life 3

Semperit Speed Life 3 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Semperit SpeedLife 2.

20. Firestone RoadHawk

Firestone Roadhawk е насочен към масовите автомобилисти, които шофират всякакъв вид пътувания – градско, магистрала, пътуване до работа, училище, пазаруване – ежедневно. Тези шофьори искат гума, която им осигурява дълготрайна производителност при пътни условия, където мокро време, натоварен трафик, внезапно спиране и скорост по магистрала са част от ежедневния микс. Накратко, гума, на която винаги могат да разчитат.

21. BFGoodrich Advantage

Гама BFGoodrich Advantage – спирачен път, съкратен съответно с 2,4 и 1,5 метра(1) на мокри пътища и сухи пътища

Тази гума замени BFGoodrich gGrip.

22. GT Radial FE2

Насочен предимно към компактни и семейни леки автомобили и малки и кросоувър SUV, GT Radial FE2 първоначално се предлага в 17 размера от 15-18", със скоростни индекси T, H, V, W и Y, ширина на профилите от 185-235 и серийни размери от 50 до 65. В крайна сметка гумата регистрира 15% подобрение при спиране на мокра настилка, 12% подобрение при управление на мокра настилка и 7% увеличение на устойчивостта срещу аквапланинг спрямо оригиналния модел GT Radial Champiro FE1. Тя също ще осигури около 5% повече пробег.

Тази гума замени GT Radial Champiro FE1.

23. ESA Tecar Spirit Pro

ESA Tecar Spirit Pro е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

24. Barum Bravuris 5HM

Barum Bravuris 5HM е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Barum Bravuris 3HM.

25. Viking Protech Newgen

Viking Protech Newgen е високопроизводителна лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

26. Norauto Prevensys 4

Norauto Prevensys 4 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

27. Apollo Alnac 4g

Apollo Alnac 4g е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили

28. General Altimax One S

General Altimax One S е ултрависокопроизводителна лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени General Altimax Sport.

29. Giti GitiSynergy H2

Giti Tire произведе първата си двойна гума с етикет на ЕС с рейтинг AA, GitiSynergy H2 за оригинално монтиране на VW Caddy 5, един от най-продаваните търговски превозни средства в Европа.
Чисто новата гума, която ще бъде пусната на пазара за резервни части през март 2021 г., е избрана в размер 215/55R17 XL 98H.
GitiSynergy H2 ще замени GitiSynergy E1 и GitiPremium H1, като и двата бяха част от първоначалното представяне на марката Giti в Европа през 2016 г.

Тази гума замени Giti GitiPremium H1.

30. Petlas Imperium PT515

Petlas Imperium PT515 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

31. Uniroyal RainSport 5

Uniroyal RainSport 5 е ултрависокопроизводителна лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

Тази гума замени Uniroyal RainSport 3.

  • Добър на мокри пътища.
  • По-малко балансиран, значителни слабости на сухи пътища (девалвация), слабост в екологичното представяне и устойчивост, малък пробег, висок разход на гориво.
  • Безопасност при шофиране: Uniroyal RainSport 5 е оценен само като задоволителен за безопасност при шофиране поради свойствата си на сухо. RainSport 5 предлага на водача само достатъчна обратна връзка за волана на сух път и също така получава адекватна оценка за управлението си на границата - в случай на внезапни избягващи маневри, тестовата кола е склонна да презавива с гумите, но умело маневрите на кормилното управление могат да предотвратят приплъзване. Що се отнася до спирачния път, Uniroyal може да осигури добра оценка с ниска стойност. Като цяло неговите свойства на сушене се класифицират като задоволителни. На мокри пътища Uniroyal RainSport 5 получава много добри оценки за поведението си при аквапланинг, за ефективността на спиране и поведението си при управление на мокра настилка, благодарение на доброто сцепление и безопасното и прецизно управление, добри отзиви. Като цяло цялостното представяне на мокро е оценено като добро.
  • Екологичен баланс: По отношение на екологичния баланс, Uniroyal RainSport 5 също е ясно оценен като задоволителен. Както прогнозираният пробег, така и износването му са класифицирани като задоволителни. Ефективността все още се оценява като добра благодарение на относително ниския разход на гориво и тегло.

32. Hifly HF201

Hifly HF201 е ултрависокопроизводителна лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

33. Cooper Zeon CS8

Cooper Zeon CS8 е ултрависокопроизводителна лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

34. Westlake Z 107

Westlake Z 107 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

35. Minerva Radial 209

Minerva Radial 209 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

36. King Meiler Sport 1 KM

King Meiler Sport 1 KM е лятна гума с висока производителност, предназначена за монтиране на леки автомобили.

37. Tomket Sport 3 Series 3

Tomket Sport 3 Series 3 е високопроизводителна лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

38. Michelin e.Primacy

Michelin e.Primacy е първокласна туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

  • Много добър екологичен баланс, най-добра устойчивост, много голям пробег (най-висок клас), много малко абразия (най-висока оценка), лек и много икономичен (най-висока оценка)
  • Небалансиран, слабости на сухи и особено мокри пътища (девалвация.)
  • Безопасност при шофиране: Michelin e.Primacy е оценен като достатъчен за безопасност при шофиране поради представянето си на мокра настилка. Michelin e.Primacy предлага на водача задоволителна обратна връзка от волана на сухи пътища и не получава повече от задоволителна оценка при шофиране на ограничението. Що се отнася до спирачния път обаче, гумата дава добри резултати и дори получава добра оценка за това. Като цяло обаче не получава повече от задоволителен резултат по отношение на сухото представяне. На мокри пътища e.Primacy показва ясни слабости в сравнение с тестовото поле. Неговите характеристики на спиране, аквапланинг и управление са оценени като само задоволителни. Гумата може само умерено да комбинира надлъжни и странични сили, което означава, че тестовият автомобил може да бъде контролиран само непрецизно и в граничната зона много трудно. Като цяло представянето на мокро е оценено като достатъчно.
  • Екологичен баланс: По отношение на екологичния баланс, e.Primacy определя стандарта в тестовото поле. Той предлага много висок прогнозиран пробег, получава много добра оценка за най-ниско износване и също така отбелязва точки по отношение на ефективност с много нисък разход на гориво и ниско тегло на гумите. Michelin e.Primacy също така поставя високо летвата, когато става дума за устойчивост и е единствената гума, която почти не пропуска добра оценка. Той предлага много висок прогнозиран пробег, получава много добра оценка за най-ниско износване и също така отбелязва точки по отношение на ефективност с много нисък разход на гориво и ниско тегло на гумите. Michelin e.Primacy също така поставя високо летвата, когато става дума за устойчивост и е единствената гума, която почти не пропуска добра оценка. Той предлага много висок прогнозиран пробег, получава много добра оценка за най-ниско износване и също така отбелязва точки по отношение на ефективност с много нисък разход на гориво и ниско тегло на гумите. Michelin e.Primacy също така поставя високо летвата, когато става дума за устойчивост и е единствената гума, която почти не пропуска добра оценка.

39. Laufenn S Fit EQ+

Новият Laufenn S FIT EQ+ за сегмента на производителността е оборудван с усъвършенствана шарка на протектора с блок Hydro-Flow, която заедно с четирите си прави основни канали и опростената подредба на блоковете на протектора ефективно намалява аквапланинга. Освен това, използването на подобрена силициева смес от второ поколение доведе до значително намаляване на спирачния път, особено на мокри пътища. S FIT EQ+ също така постига оптимизирана производителност и добра стабилност дори при по-високи скорости благодарение на подсилените щанги на протектора, които осигуряват по-голяма твърдост на блоковете.

Тази гума замени Laufenn S fit EQ.

40. Delinte DH2

Delinte DH2 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

41. Zeetex ZT1000

Zeetex ZT1000 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

42. Avon ZV7

Заменяйки всепризнатия Avon ZV5, новоразработеният ZV7 включва набор от усъвършенствани технологии, което означава, че предлага множество допълнителни функции и предимства.

Отличителният модел на протектора на новия Avon ZV7 е проектиран с големи периферни канали, които почистват водата бързо и ефикасно, за да намалят аквапланинга на мокро. Той разполага с последователни блокове на протектора за намаляване на шума, генериран от пътя, осигурявайки по-тихо шофиране.

Шарката на протектора на Avon ZV7 също включва 3D ламели, които имат преплитащи се триизмерни точки вътре в ламелата. 3D ламелите осигуряват същите предимства на традиционната ламела, включително подпомагане на загряването на гумата и осигуряване на подобрено сцепление с мокра настилка, но ограничават количеството гъвкавост в блока на протектора, което помага да се контролира количеството генериране на топлина на сухо и запазва блока на протектора стабилен.

Използвайки най-новата налична полимерна технология и усъвършенствани техники за смесване, сместа на протектора на ZV7 осигурява отлично сцепление на мокро и сухо, като същевременно намалява съпротивлението при търкаляне за голяма горивна ефективност.

Тази гума замени Avon ZV5.

43. Radar RPX800

Radar RPX800 е високопроизводителна лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

44. Rotalla RH01 E Pace

Rotalla RH01 E Pace е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили

45. Berlin Tires Summer UHP 1 G2

Berlin Tyres Summer UHP 1 G2 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

46. Lassa DriveWays

Lassa DriveWays е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

47. Evergreen DynaComfort EH226

Evergreen DynaComfort EH226 е високопроизводителна лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

48. Riken Road Performance

Riken Road Performance е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

49. Double Coin DC99

Double Coin DC99 е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили.

50. Premiorri Solazo

Premiorri Solazo е туристическа лятна гума, предназначена за монтиране на леки автомобили