Когато става въпрос за шофиране, никой не иска да пилее пари. Поддържането на ниски експлоатационни разходи на вашия автомобил е една от по-големите битки, когато става въпрос за балансиране на бюджета. Горивото било то дизел или бензин е една от ключовите области, където се опитваме да пестим пари.

Кой не е карал колата си, докато оранжевата предупредителна лампа за гориво не мига гневно твърде дълго време? 

Горивото е един от най-скъпите месечни разходи. Но може да има някои неща, които правите грешно !

Ето 9 начина, по които губите горивото си.

1. Силно ускорение

Всички искаме да стигнем от точка А до точка Б възможно най-бързо. Но с високо ускорение и излизането от светофари и кръстовища като Михаел Шумахер ще означава, че изгаряте горивото много по-бързо.

Ускорявайки по-плавно, няма да изгорите толкова много бензин или дизел. Бързата промяна на скоростта Ви, докато пътувате по магистралата, преминавайки от висока към ниска, ще изгори много повече гориво.

2. Превишена скорост

Превишаването на скоростта не само е опасно, но и ще ви струва по-скъпо. Старата поговорка гласи, че „времето е пари“ и е особено подходяща, когато става въпрос за шофиране възможно най-бързо.

Съвсем очевидно е, че ще изгорите повече бензин или дизел. Така че въпросът, който трябва да си зададете, е следният. Какво е по-важно? Времето, необходимо за да стигнете до някъде, или сумата, която харчите на бензиновата колонка?

3. Не планирате пътуването си

С толкова много средства за навигация, с които разполагаме в наши дни, не е извинение да не планирате пътуванията си. Дори телефонът ви има вградена GPS система.

Безцелното шофиране означава, че ще губите пари за гориво, които биха били спестени, ако сте планирали маршрута си.

Разгледайте пътуването си предварително и разгледайте информацията за пътуването. Има много приложения, които ни показват натовареността на трафика, катастрофи и други фактори.

Това вероятно ще доведе до забавяне, което ще означава, че сте седнали в колата си и губите бензин. Потърсете най-гладките маршрути и се опитайте да постигнете правилния баланс между продължителност и разстояние.

Същото важи и за паркирането. Ако сте на посещение някъде, погледнете предварително къде ще паркирате.

Може дори да сте в състояние да платите предварително или да резервирате място, което означава, че няма да се движите наоколо в търсене на къде да спрете, като губите повече бензин, докато правите това.

4. Носенето на прекомерно тегло

Не забравяйте, че не само колата се движи. Това е всичко, което е натоварено в нея

Така че, ако колата ви е пълна с предмети, които не са необходими за всяко пътуване, тогава колата ви ще бъде по-тежка. Колкото по-тежка е колата, толкова повече гориво е необходимо, за да я задвижи.

Не казваме, че трябва да се побъркате, премахвайки всичко от колата, което не се използва, като празни пътнически седалки.

И винаги трябва да държите резервната гума вътре. Но ако имате столче за кола, което не се използва, или нещо в багажника като стикове за голф, извадете ги.

Багажникът на покрива е друго нещо, което ще ви забави. Това ще направи колата ви по-малко аеродинамична, ще увеличи съпротивлението и ще накара двигателя ви да работи по-усилено.

Ако е просто и лесно за премахване, тогава защо да не го направите и да спестите малко пари?

5. Налягането на гумите

Автомобилът разчита на колелата си, за да се движи, така че ако гумите ви са над или недостатъчно напомпани, това ще ви причини някои проблеми.

Уверете се, че редовно проверявате налягането в гумите си. Освен че шофирането е по-ефективно, трябва да го правите така или иначе от съображения за безопасност.

Друго нещо, което може да искате да проверите, е сходимостта на колелата на колата ( или така наречения стенд ).

Ако стенда не е настроен правилно, колата ви няма да се движи толкова гладко, колкото би трябвало.

По-малко гладко означава повече работа. А повече работа означава повече използване на гориво.

6. Шофиране на грешна предавка

Ако шофирате на грешна предавка за скоростта, която карате, тогава колата ви ще работи по-усилено, отколкото би трябвало.

Всяка предавка е настроена за различни скорости. Ако останете на грешната предавка твърде дълго, колата ще се бори да поддържа скоростта, с която се движите. Слушайте двигателя си и ще чуете натоварването, през което преминава.

7. Двигателят работи на празен ход

Изкушаващо е да оставите колата си да работи, ако влизате и излизате от някъде. Или ако чакате да вземете някого, можете да седнете в колата си с включено парно или климатик, докато двигателят изгаря парите ви.

Много скоро изглежда, че празен ход ще бъде незаконен поради екологични причини, като вече има разпоредби за празен ход около училищата. Изпреварете закона и спестете пари от бензин.

8. Мързел!

Случвало ли ви се е да шофирате до местния магазин, вместо да ходите пеша? Тогава губите гориво. Направете услуга на себе си, на планетата и здравето си и се разхождайте!

9. Шофиране на неикономично превозно средство

Една от най-големите загуба на гориво може да бъде самият автомобил. Днешните двигатели са по-икономични от всякога, а хибридната технология ви спестяват пари от зареждане на гориво и от пътния данък!

Може да обичате любимата си по-стара кола. Но има вероятност това да ви струва пари, което може да ви направи малко по-малко сантиментални.

Не на последно място има много видове добавки, които също допринасят за икономия на гориво и разбира се по-добрата работа на двигателя.