Добавките за гориво действат като магическа отвара, със способността да трансформират уморения двигател в безпроблемен оператор - или поне това е, което рекламодателите биха искали да вярвате. Те струват от около 15 лв. за бутилка и просто наливате течността в резервоара за гориво.

Тези горивни добавки се предлагат за бензинови и дизелови двигатели и обещават широк спектър от предимства, от поддържане на карбуратори, инжектори и всмукателни клапани чисти, до отстраняване на вода от горивната система. Други добавки са предназначени да работят директно върху каталитичния конвертор и частите на изпускателната система.

Най-общо казано, автомобилът трябва да работи по-гладко след доза добавки, с повишена икономия на гориво, подобрена производителност, по-ниски емисии и удължен живот на двигателя сред предимствата, заявени от производителите.

Те са лесни за използване: следвайте инструкциите на бутилката, но в повечето случаи добавяте течността в резервоара за гориво, когато е пълен. Това разрежда добавката с горивото, което след това тече по горивните тръбопроводи, през горивната помпа, в инжекторите или карбуратора и в горивната камера, като се почиства, докато върви.

Като цяло тези добавки работят най-добре при по-стари двигатели с голям пробег, които или са били пренебрегнати, или са пропуснати редовна поддръжка. Малко вероятно е да видите някаква полза от по-ново, добре поддържано превозно средство.

Видове добавки

Важно е да си направите домашната работа, преди да използвате добавка, тъй като има различни горивни добавки за различни горива и цели. Едно просто търсене в интернет ще разкрие различните видове и заявените предимства.

Например оловен бензин беше изтеглен от продажба през 2000 г. . За собствениците на автомобили, произведени преди 1992 г., шансовете са, че цилиндровият двигател ще трябва да бъде преобразуван, за да работи на безоловен, но добавката за заместване на олово е ежедневна алтернатива.


Ако живеете в студен климат и управлявате дизелов автомобил, можете да използвате добавки, които предпазват дизеловото гориво в резервоара ви да замръзване, което може да причини запушвания в горивната система. Или ако паркирате колата в гаража и не я карате дълго време, друга добавка за гориво може да ви помогне да запазите горивото, така че колата да се запали лесно, когато се върнете към нея.

Промиването на двигателя също може да се окаже полезно, ако се опитвате да възстановите кола, която не е карана дълго време, тъй като тя трябва да разхлаби всички остатъци и нагари, които са се натрупали в горивната система с течение на времето.

Почистващи горивна система

Най-често срещаната форма на добавки са почистващи препарати за горивна система. Те твърдят, че почистват въглерод и други натрупвания от вашата горивна система, което може да помогне за цялостната производителност на вашия автомобил. Те също така понякога се рекламират като борци с корозия на горивната система - проблем, който според някои може да възникне при определени автомобили, които използват гориво с достатъчно високо ниво на етанол. За това твърдение специалисти казват, че подобно натрупване на ръжда е доста рядко. „Трябва да е извънредно обстоятелство, за да се случи това“.

Почистващи инжекторите

Добавките за горивна система, почистват въглерода, който се е натрупал върху горивните инжектори, което може да повлияе негативно на разхода на гориво. Това е проблем, особено често срещан при определени автомобили с двигатели от по-висок клас, чиято настройка на горната гърбица може да доведе до повече натрупване на въглерод. Някои модели автомобили натрупват въглерод, ако не шофирате много по магистралата, ако правите много кратки пътувания и двигателят не се нагрява достатъчно, за да се почисти, може да искате почистване точно с такъв вид добавка.

Добавки за охлаждаща система

Докато повечето добавки за гориво са в най-лошия случай безвредни, специалисти предупреждават да се внимава с използването на добавки за охладителната система на двигателя, които твърдят, че запушват течове. Те казват, че работят само временно при малки течове, или няма да имат ефект върху по-големи течове и могат да причинят повреда на механиката на вашия автомобил. Когато видите, че охлаждащата течност се събира на пода на вашия гараж,  по-добре е да се обадите на механика си, отколкото да посегнете към бутилка с добавка за охладителна система.

Ефикасност

Въпреки, че тези добавки помагат в определени ситуации и при различни двигатели, с добавките трябва да се внимава и преди да се използват да се посъветвате със специалист. Най-честата ефикасност се изразява в икономия на гориво, по-тих и по-дълъг живот на двигателя.

Алтернативи

Реалността е, че ако притежавате автомобил на по-малко от 10 години, който е добре поддържан, наистина няма нужда да използвате, която и да е от тези видове добавки, тъй като електрониката и горивната система на автомобила ще бъдат оптимизирани, за да доставят най-добрата комбинация от производителност и ефективност, но не може да кажем същото за по-старите автомобили. Ако това е така, възниква въпросът – ако добавките към горивата не са толкова необходими, защо тогава те се срещат често на бензиностанциите в цялата страна?


Всеки от вас знае, че масово колите, които се карат са над 10 годишна възраст, те вече са амортизирани и имат нужда от добавки за да се върнат в оптималното си състояние на живот и ефикасност. Ето за това големите вериги бензиностанции са помислили и за това. Предлагат висок клас горива с различни добавки и формули, с цел повишаване на цетановия или октановия индекс и не на последно място удължаване живота на двигателя.

Изводът за добавките към горивата

Ако се интересувате от използването на добавка, Trotta препоръчва първо да намерите механик, на когото можете да се доверите, и да следвате календара за поддръжка, изложен в ръководството на вашия автомобил. „Хората, които произвеждат превозното средство, обикновено знаят кое е най-доброто за него“, казва тя.

Motex.bg предлага голямо разнообразие от добавки с марките Bardahl, Cataclean, Pro-tec, Midland и други. Ако имате проблем с вашия автомобил и се колебаете, коя е правилната добавка за него, можете да се свържете с нас и наш служител ще Ви даде експертното си мнение.