Малко повече информация за моторните масла:

Автомобилът има доста части който са обект на триене и поради тази причина се нуждаят от смазване.За смазване на детайлите от бутало-цилиндровата група се използват моторни масла .Производителите на автомобили предварително определят какво масло да се използва за оптимално представяне на двигателя. В последните години характеристиките и като цяло качеството на моторните масла значително се завиши . По-старите автомобилисти са свикнали да съдят за качеството на маслото по неговия цвят , съвременните масла обаче не запазват своя кехлибарен цвят, а почерняват бързо . Това се дължи не на износеност на маслото или на лошо качество ,  а на подобрени миещи качества .Съвременните масла имат множество добавки засилващи техните свойства против окисляване ,образуване на пяна  и най-вече засилващи техните защитни свойства.


Няколко са въпросите вълнуващи средно-статистическия потребител на моторно масло .

На първо място – Дали трябва да се проверява моторното масло и ако да колко често ?

-Препоръчително е моторното масло на автомобила да се проверява поне веднъж в месеца и също така  преди всяко каране на дълги разстояния.

Как да разбера дали разходът на маслото е твърде голям ?

-Ако между две проверки на маслото в интервал от 1500 км нивото е спаднало до минимум – то може да се счита, че разходът е по-голям от нормалното и вероятно има проблем с двигателя.Препоръчва се диагностициране в сервиз.

Ако съм налял повече от предписаното от производителя количество масло?

-Никога не наливайте повече от колкото е предписал производителя! Това може да доведе до проблем или повреда на двигателя и протичане на масло през гарнитурите.

Мога ли да смеся няколко вида масла?

-Всеки би си помислил, че смесването на два или повече вида масло от една и съща категория и едно и също ниво на производителност е безопасно.В действителност няма изследвания, които да подкрепят подобно твърдение.Когато смесените моторни масла са несъвместими по една или друга причина може да се стигне до сериозна повреда на двигателя, тъй като се променят основните свойства на смазочната течност.Най-добрият вариант е да се долива от едно и също масло или ако няма възможност да се смени цялото.


 Едно от най-важните деления на маслата е по техния произход.Те могат да имат минерален или синтетичен произход.Разликата между двата вида може да се види от основния метод за тяхното добиване .Минералните масла се получават след  обработка на нафта.Синтетичните масла за разлика от минералните се добиват с използването на изцяло нова технология.Извличането на синтетичното масло е изцяло контролиран процес, което спомага за голямо повишаване на качеството и чистотата на смазочния продукт .Съществува и още един вид масла –смесените или полусинтетични .(Вижте предложения от motex.bg за полусинтетични масла)Те са приемлив компромис цена/качество.

Като цяло синтетичните масла имат няколко основни преимущества пред останалите видове :    Вижте нашите предложения за синтетични масла!

По-здрав маслен филм и следователно намалено износване 

По-добри харектеристики свързани с вискозитета, водещи до по-лесно запалване при ниски температури.

Самото масло се износва/остарява/ по бавно

Много по-добри показатели при високи работни температури на двигателя 

Липсва нагарообразуване/или е съвсем минимално/

По-безвредни за околната среда /намаляване на замърсяването/

За финал ,можем да ви посъветваме да изибирате моторното масло за вашият двигател не по конкретна марка или по най-ниска цена , а да направите информиран избор след като разчетете изискванията на производителя на превозното ви средство и неговото техническо състояние.В случай ,че имате въпрос или нужда от съвет при избора на моторно масло  от motex.bg  сме на разположение !