Настоящата енергийна криза принуждава хората да намерят начини да намалят всички форми на потребление на енергия, от намаляване на отоплението у дома до извършване само на необходимите пътувания с техните превозни средства. Ако разчитате на собственото си превозно средство, за да се придвижвате, има редица начини да минимизирате разхода на гориво. Докато някои методи може да изглеждат очевидни, изненадващо е колко често дори простите методи се пренебрегват, когато цената на енергията не концентрира умовете на всички.

Премахнете аксесоарите, като багажници на покрива, когато не са необходими

Колкото и удобни да са багажниците на покрива, багажниците за велосипеди или покривните кутии, за съжаление те действат като спирачка и колкото по-висока е скоростта, толкова по-голяма е устойчивостта на вятъра. Всичко, което намалява аеродинамичната ефективност, увеличава разхода на гориво. Допълнителното съпротивление отнема мощността и единственият начин да компенсирате загубената мощност е да отворите по-широко газта. Така че, веднага щом вече не се нуждаете от багажник на покрива, багажник на покрива или багажник за велосипеди на автомобила, премахнете го.

Поддържайте автомобила в добро техническо състояние

Гарантирането, че превозното средство е в добро състояние, звучи очевидно за повечето хора и е това, което производителят на превозното средство съветва, но за съжаление често се пренебрегва. Поддържането на превозно средство редовно и правилно поддържано може да има значителен ефект върху производителността, цялостната работа и разхода на гориво. Дори нещо толкова просто като смяната на въздушния филтър на посочения сервизен интервал може да направи съществена разлика както в разхода на гориво, така и в износването на двигателя.

Проверете и коригирайте налягането на гумите

Недостатъчно напомпаните гуми влияят на безопасността на пътя и увеличават както спирачния път, така и разхода на гориво. Недостатъчното помпане създава прекомерно напрежение върху страничните стени и каркаса на гумата, което в крайна сметка води до преждевременна повреда. По-скоро обаче недостатъчното напомпване се равнява на по-голямо съпротивление при търкаляне, което изисква повече мощност от двигателя. Обикновено разходът на гориво се увеличава с около 3% на 10% недостатъчно помпане на гумите, т.е. има 6% увеличение на разхода на гориво, ако гумите са недостатъчно напомпани с 20%.

Шофирайте с оптимална скорост

Шофирането с ниска скорост не е решението, но дори лекото намаляване на скоростта на пътя може да има значителен ефект. Ускоряването с цел изпреварване на друго превозно средство обикновено не си заслужава цената на допълнителното гориво. Особено в градския трафик често забелязвате, че превозното средство, което току-що сте изпреварили, е точно зад вас на следващия светофар. Така че, когато е уместно, подайте малко по-малко газ, особено на равни участъци или надолу по пътя, когато минималното отваряне на газта може да поддържа скорост и значително да подобри икономичността.

Изберете възможно най-високата предавка

Превключете на възможно най-високата предавка възможно най-скоро. Трябва обаче да се внимава, тъй като твърде ранната смяна може да постави двигателя под прекомерно натоварване, което всъщност води до по-висок разход на гориво. В днешно време колите често имат индикатор за превключване на предавките, който информира водача за оптималната точка, в която да смени предавката. Индикаторът просто светва, когато двигателят е в правилния диапазон на скоростта.

Ако вашето превозно средство няма индикатор за превключване на предавките, всичко, което трябва да направите, е да проверите оборотомера и да смените предавката, когато е подходящо. Обороти на двигателя от 2500-3000 об/мин обикновено са достатъчни, така че превключването на по-висока предавка да не доведе до падане на оборотите на двигателя под 1500 об/мин.

Друга техника, която може да се използва, е блоковата смяна на предавка, т.е. смяна на предавка от 3-та на 5-та или 2-ра на 4-та или 4-та на 6-та. Смяната на блока предотвратява разточителната работа на двигателя на празен ход между смяната на скоростите; когато двигателят е разединен от скоростната кутия. Забележете, че когато сменяте блока, трябва да се уверите, че скоростта на двигателя не пада твърде ниско поради превключване на две съотношения наведнъж.

Съхранявайте по-малко гориво в резервоара

По ирония на съдбата поддържането на пълен резервоар има отрицателен ефект върху разхода на гориво. Дизелът например е тежък. Колкото повече гориво превозното средство трябва да носи в резервоара, толкова по-голяма е загубата на тегло. Например, резервоар, съдържащ 70 литра дизелово гориво, тежи приблизително 57 кг, което, ако е пълно само наполовина, спестява лъвския пай от 30 килограма.

Предприемайте разумни маневри за изпреварване

Използването на отбранителни техники за шофиране може да донесе множество ползи, като повишена безопасност и подобрена икономия на гориво. Възприемането на такива техники е доста просто, най-важният принцип е да наблюдавате другите участници в движението, т.е. да следите къде се намират превозните средства около вас и да се опитате да предвидите какви маневри ще извършат. Ако забележите, че друго превозно средство се движи в пространството между вашето превозно средство и това пред вас, можете да намалите педала на газта, като по този начин значително намалите вероятността да се наложи да натиснете спирачките, но все пак да запазите инерцията.

Използвайте спирачките по-плавно и по възмножност по-рядко

Задействането на спирачките винаги изразходва гориво, тъй като горивото е изгорено, за да се задвижи превозното средство на първо място. Когато натиснете спирачките, кинетичната енергия се преобразува в топлина; топлината, генерирана в спирачките, се губи във въздуха. Спирането, разбира се, също увеличава общото износване, така че колкото по-малко спирате, толкова по-малко е износено превозното средство като цяло. Карайте по инерция до кръстовище и превключвайте на по-ниски скорости по време на подхода – вместо да карате точно до кръстовището и да натискате рязко спирачките; стил, по-често използван от мотоциклетистите.

Избягвайте използването на климатичната система

Някои климатични системи са по-ефективни от други, но всички климатични системи консумират значително количество енергия. Енергията, необходима за изпомпване на хладилен агент около системата, влияе пряко върху икономията на гориво, тъй като компресорът се задвижва от двигателя. Използвайте климатичната система пестеливо, ако искате да спестите гориво, тъй като някои системи могат да доведат до 10% увеличение на разхода на гориво.

При горещо време и ако преобладаващите климатични условия позволяват, можете да отворите прозорците на автомобила при ниски скорости, вместо да използвате климатика. Въпреки това, колкото по-висока е скоростта на пътя, толкова по-голямо е съпротивлението на вятъра. С увеличаването на скоростта на пътя, в крайна сметка се стига до момент, в който държането на прозорците затворени и използването на климатичната система всъщност спестява гориво!

Ако колата ви има START/STOP система я използвайте .

Работата на празен ход в трафика или на светофарите струва гориво и е причината производителите да въведат автоматични стоп-старт системи. Емисиите и съответно разходът на гориво могат да бъдат намалени чрез просто изключване на двигателя. Бъдете внимателни обаче, тъй като трябва да прецените ползите от изключването на двигателя предварително. Изключването за 30 секунди на светофара едва ли си заслужава, освен ако превозното средство не е оборудвано с автоматична старт-стоп система, но ако попаднете в задръстване, това е напълно логично. Това, което шофьорите трябва да помнят е, че няма помощ при управление или спиране, когато двигателят е изключен, така че помислете внимателно, преди да изключите двигателя.

Отстранете нещата, които не ползвате, за да не тежат в автомобила ви .

Носенето на излишно тегло се отразява на икономията на гориво, в края на краищата нискотарифните авиокомпании карат клиентите да плащат за увеличен полезен товар от дълго време, т.е. пътниците трябва да плащат за регистриран багаж. Ако можете да си позволите да оставите багажа си у дома, много хора го правят.

Простото изваждане на ненужни предмети от автомобила ще увеличи разстоянието, което можете да изминете, преди да се наложи да заредите гориво. Вие обаче ще постигнете забележими печалби само ако премахнете тежки предмети от превозното средство, като изваждането на по-малки, по-леки предмети постига незначителни резултати. Не очаквайте огромни спестявания, защото, въпреки че може да допринесе за икономията на гориво, той не променя играта.